Modlitby pro věřící při tradiční mši svaté z Tomáškova katechismu

Předkládáme modlitby vhodné pro věřící při účasti na tradiční mši svaté tak, jak je podává ThDr. František kardinál Tomášek ve svém Katechismu katolického náboženství.

 


 

1. MODLITBA STUPŇOVÁ - Při stupňové modlitbě řekneme úmysl, na který chceme mši svatou s knězem obětovat, uděláme kříž a vzbudíme lítost nad hříchy.

 

2. EVANGELIUM - „Vstávám, abych ukázal, že si vážím slov Pána Ježíše. A toto slova chci v paměti udržovat (křížek na čele), ústy vyznávat (křížek na ústech) a podle nich se řídit (křížek na prsou)."

 

3. OBĚTOVÁNÍ - „Otče nebeský! Přijmi od nás tyto svaté dary, které ti s knězem přinášíme. Také ti obětujeme sami sebe. Tobě chceme sloužit bez ustání, ty nám k tomu dej své požehnání."

 

4. PROMĚŇOVÁNÍ - Při pozdvihování nejsvětějšího těla Páně pohlédneme s vírou na svatou hostii a pozdravíme Pána Ježíše slovy: „Pán můj a Bůh můj!" Zároveň se s ním spojíme na kříži slovy: „Pane Ježíši, s tebou jsem ukřižován." Potom skloníme hlavu a říkáme: „V tebe věřím, v tebe doufám, tebe nad všechno miluji." (Přitom se můžeme třikrát bít v prsa, ne však podle zvonění ministranta, ale podle naší modlitby.

Slovy: „Pane Ježíši, s tebou jsem ukřižován", chceme říci: „Pane Ježíši, chci přibít s tebou na kříž své ruce, aby nečinily nic zlého, aby se zbožně modlily, svědomitě pracovaly a všem dobře činily. Chci přibít s tebou své nohy, aby chodily jen cestou tvých přikázání. A mé srdce ať je probodeno se srdcem tvým, mrtvé pro všechno, co vede ke hříchu. Ať žije a plane jen pro tebe a pro tvé svaté zájmy."

Při pozdvihování nejsvětější krve Páně pohlédneme s vírou na zdvižený kalich a pozdravíme Pána Ježíše slovy: „Pán můj a Bůh můj!" Rohodneme se pracovat pro svaté zájmy Pána Ježíše ze všech sil až do potu a krve, a proto řekneme: „Pane, Ježíši, s tebou se chci modlit, pracovat, trpět i umírat." Potom skloníme hlavu a říkáme: „Tobě žiji, tobě umírám, tvůj jsem živ i mrtev. Amen." (Přitom se můžeme opět třikrát bít v prsa.) Tyto modlitby šeptáme jen sami u sebe, abychom nerušili posvátné ticho, které je náznakem hlubokého tajemství proměňování.

 

5. PŘIJÍMÁNÍ - „Otvírám ti srdce své. Přijď ke mně, Pane Ježíši, a posvěť mne, přijď ke mně, Pane Ježíši, a posilni mne, přijď ke mně, Pane Ježíši, a živ mne k životu věčnému. Amen."

 

 

Zobrazeno 2249×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio